Laat je de asperge echter met rust dan zal hij uitgroeien tot een doffe donkergroen gekleurde hoge tot zeer hoge struik met vele vertakkingen. Uiteraard komt deze ook weer verwilderd voor en is dan voornamelijk aan te treffen in bermen, verstoorde terreinen en langs rivieren. Die versie noemen we de tuinasperge (Asparagus officinalis officinalis).
In de duinen van vrijwel alle Waddeneilanden kan ook een andere ondersoort worden aangetroffen, de liggende asperge (Asparagus officinalis prostratus) en die kenmerkt zich doordat de stengel nét boven de grond een knik zal maken, waardoor de rest van de plant ligt of zich hoogstens aan de top wat probeert op de richten. Vaak heeft deze variant een opvallend blauwachtige tint. Door zijn afwijkende vorm blijkt de liggende asperge natuurlijk een stuk kleiner dan zijn broertje, maar kan bijna even omvangrijk worden. Men denkt dat de liggende asperge gezien moet worden als een échte wilde asperge.
![]() |
[Foto: wildlifeinsight.com] |
De asperge werd door de Grieken en Romeinen zeer gewaardeerd als groente, maar met de val van het Romeinse Rijk verdween ook de asperge van het menu in geheel Europa. Het is een teken dat de ineenstorting meer dan alleen militair was; hele beschavingen verdwenen en de duistere Middeleeuwen begonnen direct daarna. De asperge was echter door de Moren niet vergeten en die brachten hem met hun veroveringstochten weer naar Spanje.
Het vreemde uiterlijk van de asperge heeft ook te maken met zijn zoutminnende eigenschappen en het is dus geen wonder dat hij zich thuis voelt op de Waddeneilanden.