Visdraad (of Apenhaar)

Visdraad (Chaetomorpha linum) wordt ook wel apenhaar genoemd. Dat is alleen waar als apen groen haar hebben, want visdraad is een wier. Visdraad ziet er uit als een kluwen helder- tot donkergroen nylon vislijn en doet dan denken aan aangespoeld afval. Niet direct nonchalante vissers de schuld geven, want de naam voor dit zeewier is perfect gevonden.

Dit wier is inheems in Noordwest-Europa, maar is intussen ook al in Australische wateren aangetroffen. Onderzoek in India – ook daar leeft het visdraad al naar volle tevredenheid – toonde aan dat het wier een natuurlijke anti-oxidant is en heeft het een antibacteriele werking. In de Waddenzee komt het veelvuldig voor.
Een draad bestaat uit een rij cellen (filamenten), die zo groot zijn, dat ze met het blote oog te zien zijn. Die filamenten zijn onvertakt en gewoonlijk tussen de 5 en 30 centimeter lang. Dit delicate wier kan zonder vaste ondergrond door blijven groeien en is daardoor free floating, het drijft met de zeestroming en de getijden mee. Visdraad leeft in ondiep, beschut water. Het wordt vooral aangetroffen op droogvallende zand- of slikplaten of tussen andere wieren. Vooral in de zomer liggen op het wad vaak grote kluwens visdraad, die beschutting bieden aan kleine vlokreeftjes, strandkrabben en wadslakjes.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Chaetomorpha, is een combinatiewoord uit het Grieks, waar khaite 'lang haar' betekende plus morphe, dat '(uiterlijke) vorm' betekende. Samen is dat dus 'lijkt op lang haar'. Het tweede deel, linum, betekent uiteraard 'lijn' in het Latijn.

Visdraad is eetbaar, maar wordt door vele planteneters niet lekker gevonden. Maar voor de mens geeft visdraad een unieke smaakbeleving. Door de bijzondere structuur van deze zeegroente knarst het heerlijk tussen de tanden. Rauw past het heerlijk in een salade, combineert fantastisch bij vis en schelpdieren en is bovendien zeer decoratief als garnering. Bij de zeer gespecialiseerde groentegroothandel is visdraad tegenwoordig te bestellen. Zie bijvoorbeeld hier.

Dit wier wordt veel gebruikt in aquaria omdat het heel goed is om nitraten uit het water te zuiveren, de pH-waarde te reguleren en nog wat details die aquariumhouders zeer interessant vinden, maar ik niet.