Gevlekte paardenbloem

De (gewone) paardenbloem (Taraxacum officinale) is een echte kosmopoliet en we vinden het niet altijd even leuke als ons zorgvuldig geschoren gazon plotseling bedekt blijkt met een tapijt aan gele bloemen. Ook landbouwers zien de paardenbloem voorlopig liever gaan als komen, want deze soort is voor hen gewoon een onkruid. Een ongewenst kruid.
Toch heeft 'onze' paardenbloem wat interessante broertjes en zusjes. Allereerst is daar de Kazachstaanse paardenbloem (Taraxacum kok-saghyz), die hier nog niet is aangetroffen, maar in de toekomst mogelijk een waardevol gewas voor akkerbouwers kan zijn. Deze soort produceert namelijk rubber in zijn wortels. Nog niet veel, maar wetenschappers zijn druk doende op dat percentage tot economisch interessante waarden op te voeren.

Ook de gevlekte paardenbloem (Taraxacum euryphyllum) is een interessante en zeer zeldzame soort. De gevlekte paardenbloem is te herkennen aan de zwarte vlekjes op de bladeren. De plant komt met name voor in Scandinavische landen, zoals Denemarken en Noorwegen.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Taraxacum, is afkomstig uit het Grieks, waar tarasso (ταρασσω) zoiets als 'verstoren' betekent. De paardenbloem houdt van verstoorde habatats. Het tweede deel, euryphyllum, is een combinatiewoord uit het Grieks: eurys (εὐρύς) is 'breed' en phyllon (φύλλον) is 'blad'. De gevlekte paardenbloem heeft dus een breed blad (ten opzichte van zijn familieleden).

Een jaar of vijftig geleden werden de laatste twee gevlekte paardenbloemen op Texel aangetroffen. Daarna verdween de soort uit de vaderlandse flora. Maar in mei 2019 vonden leden van Herbarium Frisicum op West-Schiermonnikoog honderden exemplaren van de gevlekte paardenbloem.

Karst Meijer van Herbarium Frisicum gaat met collega's regelmatig het land in om soorten in kaart te brengen. Op Schiermonnikoog was hij met andere leden van Herbarium Frisicum eigenlijk op zoek naar moeraspaardenbloemen. De vondst van de gevlekte paardenbloem was dus een verrassing.

Meijer denkt dat de bloem altijd al op het eiland heeft gestaan, maar simpelweg nooit is ontdekt. "De meeste mensen denken een paardenbloem is een paardenbloem, maar wij waren echt actief aan het zoeken, daarom viel het ons op," verklaart hij.